Какво правят първичните и вторичните филтри във Вашата горивна система?

Жизненоважна защита за съвременни двигатели

В горивната система всеки филтър изпълнява важна функция. Днешните системи за впръскване на гориво под високо налягане изискват по-ефективно и ефикасно филтриране на горивото. Първичното филтриране на гориво на Donaldson помага за отстраняването на вода в горивото, която може да причини значителни щети на жизненоважни компоненти, докато нашето вторично филтриране на гориво е последната линия на защита за съвременните горивни Common Rail системи с високо налягане (HPCR).

Първично филтриране на гориво – спиране на основната заплаха за горивото
Ефективното отделяне на вода е основна функция на филтрирането на горивото.

Лесно е да се съсредоточите върху твърдите частици като основна заплаха за критичните компоненти за впръскване на гориво, но водата в горивото може да причини значителни щети, което води до намалена ефективност, повреда на компоненти и непланиран престой за собствениците на оборудване.

Водата в горивото причинява ръжда и химическа корозия, която може да промени повърхностите на системата за впръскване. При Common Rail двигателите с високо налягане (HPCR) дори и най-малката промяна на повърхността може да повлияе на производителността поради изключително тесните и прецизни допуски, използвани от системата за да изпълнява ефективно работата си.

Първичните горивни филтри, известни още като водни сепаратори, използват различни методи за отделяне на вода от гориво. След това натрупаната вода може да се източи от пробката на филтъра през фиксирани интервали. Първичният горивен филтър предлага спад на депита, тъй като е монтиран от страната на засмукване на горивната помпа. Този филтър също предпазва гривната помпа от замърсяване и износване и обикновено работи в тандем с вторичен горивен филтър.

Основни решения за контролиране наличието на вода

Първичните горивни филтри обикновено имат номинална ефективност от 10–30 микрона. За приложения първичен горивен филтър своден сепаратор ние предлагаме редица модулни опции, предназначени да направят управлението на гориво/вода ефективно във всяка ситуация.

Вторично филтриране на гориво – последната линия на защита
Когато става въпрос за улавяне на фини замърсители, тези филтри са на второ място само по име.

Вторичните горивни филтри са последната линия на защита, когато става въпрос за защита на силно чувствителните – и много скъпи – компоненти на днешните Common Rail горивни системи под високо налягане.

Монтирани между горивната помпа и инжекторите, тези филтри трябва да улавят много фини нива на замърсяване с частици за да предотвратят повреда на високочувствителни компоненти като помпи и инжектори. Вторичните филтри работят при много по-високо налягане от първичните филтри и улавят замърсители, които често не можете да видите с невъоръжено око, като работят с номинална ефективност от 4–10 микрона. За справка, човешкият косъм обикновено е с диаметър 50-70 микрона.

Може да Ви хареса …

Технология за горивни медии

Постоянно развиващите се предизвикателства при филтриране на гориво изискват водещи в индустрията филтриращи среди.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?