Клапаните Vacuator™ автоматично изхвърлят прах и вода

Множество въздушни очистители Donaldson се доставят с малък гумен клапан с клиновидна форма, наречен Vacuator™-ен клапан или „вакуумен клапан“.

Това просто устройство често се пренебрегва, но е от решаващо значение за правилната работа на въздушния филтър и е неразделна част от етапа на предварително почистване на двустепенните въздухопречистватели. Обикновено се смята, че вакуумният клапан е само дренаж за вода, но той прави много повече от това просто да остави натрупаната влага да се оттича от въздушната система.

Как работи?

След като мръсният въздух се засмуква в двустепенния въздушен очистител, той е принуден да се върти. Това въртене кара частиците мръсотия да бъдат изхвърлени във външната част на очистителя, където се натрупват в купата за прах или във вакуаторната тръбичка. Това действие е известно като центробежно предварително почистване и е ефективен метод за отстраняване на голяма част от мръсотията от входящия въздушен поток, преди да достигне филтъра.

Когато двигателят работи, във въздушния филтър ще има лек вакуум. Този вакуум ще накара вакуумния клапан да се затвори, предотвратявайки навлизането на въздух и мръсотия. Двигателят обаче ще има и пулсиращ ефект върху този вакуум, карайки вакуумния клапан да се отваря и затваря леко и бързо, изхвърляйки натрупания прах от вътрешността на въздушния филтър. Вакуумният клапан също ще изхвърли праха, когато двигателят е спрян, така че вакуумният клапан прави действието на предварителното почистване на въздушния филтър „самопочистващо се“.

Знаете ли че ?

Износен, повреден или липсващ вакуумен клапан ще доведе до по-кратък живот на въздушния филтър. Въздушният очистител трябва да се монтира с вакуаторния клапан в най-ниската точка.

Въпреки това, ако вакуумният клапан е повреден, износен или дори липсва, не само прахът няма да бъде изхвърлен от въздухопречиствателя, но мръсен въздух ще бъде всмукан и през вакуумната тръба.

Това ще наруши или дори ще попречи на отделянето на праха от входящия въздух (действието по предварително почистване) и ще доведе до много по-кратък живот на филтъра. Мръсотията ще се натрупа вътре във въздушния филтър и ще ограничи въздушния поток към двигателя.

Въздухопречиствателят все още ще почиства въздуха, който отива към Вашия двигател, но ще трябва да сменяте филтъра си по-често.

Напукан? Отворен? Скъсан? Липсващ? Сменете го!

За да осигурите ефективна работа на Вашия въздухопречиствател, важно е периодично да проверявате вакуумния клапан за износване или повреда. С течение на времето клапанът може да стане твърд, особено ако е изложен на тежки метериологични условия, или може да липсва. Във всички тези случаи препоръчваме да монтирате нов вакуаторен клапан.

Вакуаторният клапан е от съществено значение за предварителното почистване в двустепенния въздушен очистител за двигател. Помага за улесняване и ефективно отстраняване на замърсителите, като същевременно спира мръсния въздух да навлезе директно във въздушния филтър през вакуумната тръба. Научете повече за това как работи вакуумният клапан и как Ви помага да избегнете преждевременна смяна на филтъра и непланиран престой.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?