На какво да обърнете внимание в системата за извличане на дим при заваряване

Идеалната технология за Вашата дейност зависи от отговорите на ключови въпроси

Всички форми на заваряване създават изпарения, които представляват опасност от излагане. Можете значително да намалите нивата на експозиция чрез правилно проветряване на работното пространство. Не приемайте, че използването на вентилатор, отварянето на прозорец или дори заваряването навън ще защити адекватно Вашите заварчици. Американската конференция на правителствените промишлени хигиенисти (ACGIH) предпочита аспираторите за дим (наричани също колектори за прах или дим) пред естествената вентилация поради способността им да улавят дим близо до източника, преди замърсителите да бъдат разпръснати из цялото помещение.

Въпреки че всяко заваръчно съоръжение е уникално, следните въпроси ще Ви помогнат да изберете най-подходящата система за изсмукване на дима за Вашата дейност.

Какви са опасностите от прах и дим?

Първо, трябва да разберете рисковете от горенето, присъстващи във Вашата работа, като анализирате Вашите материали и процеси. Ще намерите насоки за този анализ в стандарти 652 и 484 на Националната асоциация за противопожарна защита (NFPA). Много местни власти правят тези стандарти задължителни и е известно, че инспекторите на OSHA също ги налагат. Стандарт 652 на NFPA определя краен срок до 7 септември 2020 г. за завършване на анализ на опасността от прах и разполагане с план за смекчаване на запалимия прах. След като идентифицирате своите опасности, можете да разработите стратегия за изсмукване на дима специално за Вашето съоръжение.

Колко дим от заваряване генерира Вашето съоръжение?

След това трябва да определите работния цикъл на Вашите операции и обема на частиците, които Вашият аспиратор ще трябва да обработва. Работите ли 24/7 или заварявате осем последователни часа по време на нормален работен ден? Ако е така, вероятно ще произвеждате по-високо ниво на частици от заваръчен дим и искате да помислите за аспиратори за дим, които работят непрекъснато, имат самопочистващи се механизми и също така имат дълготрайни филтри за да сведат до минимум времето за престой. Роботизираното заваряване също ще произведе голямо количество заваръчен дим със същите изисквания.

Workshops for Warriors в Сан Диего разполага с множество заваръчни станции с рамена за извличане при източника, свързани в централен прахоуловител Donaldson Torit® Downflo® с овални филтърни елементи.

От друга страна, ако извършвате предимно ръчно заваряване и използвате заваръчните станции само периодично, идеалният вариант може да бъде малък преносим аспиратор. Това оборудване може да се включва и изключва в зависимост от нуждите Ви.

Какъв метод на извличане ще работи най-добре?

Определете къде се генерират заваръчните изпарения и какво позволява разположението на Вашето съоръжение по отношение на местоположението на оборудването. Винаги е за предпочитане изпаренията да се отстраняват близо до точката на генериране. Екстракцията прри източника на дим означава, че всяка заваръчна станция има собствен колектор, ръкав за изсмукване или работна маса за улавяне на дим, специално генериран от тази операция.

Аспиратор за дим на мястото на употреба

Възможно е обаче да има съображения при разположението, които ограничават използването на множество събирания при източника. Ако има мостови кранове, ограничено подово пространство или няма място за тръбопроводи, тези фактори може да диктуват метод за екстракция на целия въздушен обем. При този метод не се използва оборудване за улавяне на мястото на заваряване; по-скоро централен колектор изтегля изпаренията от цялото помещение.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е дали често пренареждате оформлението си. При извличане на целия обем може да не се наложи преконфигурация, когато промените оформлението си, докато извличането при източника трябва да се движи заедно със заваръчното оборудване.

Къде трябва да се постави оборудването?

Ако изберете събиране при източника, тогава трябва да решите къде да разположите оборудването по отношение на заваръчните станции. Помещения с разпределени работни станции намират за удобно да използват разположение в точката на използване, където един колектор е свързан към една заваръчна операция или станция. Тъй като всяка точка на заваряване има собствен екстрактор, разумно е да изберете екстрактор с малък размер, който може да бъде поставен непосредствено до или близо до всяка работна станция.

Централизиран външен колектор за дим

В други цехове, най-добре може да работи централизирана стратегия. При тези инсталации един колектор обслужва множество работни станции, а станциите са свързани към екстрактора чрез мрежа от въздуховоди. При това оформление централизираният колектор обикновено се намира на известно разстояние от точките на заваряване и може би е добър вариант, в случай че подовото пространство е ограничено в близост до мястото на заваряване.

Какъв тип филтриращо оборудване е най-подходящо?

След като определите процеса на заваряване, ограниченията на съоръженията и целите за извличане, Вие сте готови да изберете самия екстрактор. Това оборудване засмуква замърсения въздух, филтрира частиците и изпуска филтрирания въздух на открито или евентуално обратно на закрито. Частиците, които се отделят в екстрактора, се събират в контейнери за отпадъци.

Има два типа екстрактори – патронни или филтърни пакети – наречени по стила на филтъра вътре в оборудването. Филтърът е компонентът, който улавя димните частици. И двете филтърни технологии работят добре, така че това, което ще изберете, може да зависи от местоположението на оборудването и дали е избрано улавяне при източника или централизирано разположение на колектора.

Системите с патронни филтри се предлагат в голямо разнообразие от дизайни и размери. Техните плисирани филтри се сменят лесно и осигуряват максимален капацитет за задържане на частици в компактен размер. В тази категория са фамилията колектори Downflo® Donaldson.

Колектори с патронни филтри Donaldson Torit® Downflo®
Системите с филтърни пакети работят добре като екстрактори на място, например до роботизирани заваръчни клетки или интегрирани за работа със заваръчното оборудване от производителя. Donaldson Torit® PowerCore® TG е в тази категория.

Повечето димни колектори Donaldson се предлагат с функция за самопочистване, при която сгъстеният въздух импулсно почиства филтрите по време на работа, удължавайки живота на филтъра. Тази функция изисква източник на сгъстен въздух.

Donaldson Torit® PowerCore TG

Когато става дума за филтри, най-добре е да използвате такъв, предназначен за субмикронни изпарения при заваряване, като филтрите Ultra-Web® на Donaldson за фини влакна. Медията улавя праха на повърхността, създавайки прахообразна торта, която се почиства лесно с въздушен импулс, което удължава живота на филтъра.

Може да Ви хареса …

Разберете опасностите от заваръчния дим

Всяка заваръчна операция е уникална, така че е разумно да имате специалист по промишлена хигиена, който да Ви помогне да разберете опасностите от заваръчния дим.

Други най-добри практики

Две други препоръки ще ви помогнат да изберете идеалната система за изсмукване на дим за Вашето приложение:

  • Включете Вашите заварчици в проектирането на системата. Устройствата за улавяне, като например рамена за извличане, трябва да бъдат маневрени и достатъчно дълги за да могат работниците да ги регулират, докато се движат около частите. Предварителното получаване на тяхното мнение ще помогне за разработването на система, която те ще бъдат по-склонни да използват.
Патронни филтри с Ultra-Web® технология
  • Помолете професионалист по изсмукване на дим за помощ. С много променливи в микса си струва да работите с някой с опит, който може да Ви помогне да анализирате работата си и да помогне за проектирането на идеалното решение.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?