Обработка на метали

Оборудването и филтрите за събиране на прах на Donaldson са идеални за събиране на прах и изпарения в следствие на металообработващи процеси

Преглед

Обработката на метали обхваща широка гама от продукти от прецизно производство на бижута до широкомащабно промишлено производство. Създаването на метални изделия включва процеси като рязане на метал, формоване и механично почистване на повърхността. продължават да са водещи в тази област и днес, а прахоуловителите Donaldson Torit® осигуряват усъвършенстваната филтърна технология, необходима за това. Прахоуловителите Donaldson Torit са монтирани в стотици леярни по целия свят, пещи от всякакъв вид, производство на матрици и калъпи, изливане, леене и довършителни операции.

Механичното почистване на повърхности за металообработка включва процеси на шлайфане, заглаждане и полиране, които почистват метални повърхности в подготовка за боядисване, заваряване или други операции. Металните повърхности, нуждаещи се от почистване, могат да бъдат покрити с боя, ръжда или окисление; покрити с други метали; или покрити с формовъчен пясък, органични или биологични материали. Оборудването и филтрите за събиране на прах Donaldson Torit са идеални за събиране на прах и изпарения, създадени от тези металообработващи процеси.

Филтри

Филтърни патрони

Филтърни елементи

Изберете по-чист въздух с усъвършенствана високотехнологична филтърна среда за патронни прахоуловители Donaldson Torit®, която преодолява предизвикателствата на повечето видове промишлен прах.

Филтърни торби

Филтърни торби

Ние непрекъснато вдигаме летвата в технологията на ръкавния филтър, като предоставяме най-широката гама от прахоуловителни филтърни торби за всеки ръкавен прахоуловител.

Филтри за мъгла

Филтри за мъгла

Филтрите за събиране на маслена мъгла на Donaldson са специално проектирани за приложения, използващи чисти масла, минерални масла, водоразтворими минерални, синтетични и полусинтетични охлаждащи течности.

Търсите повече? Намерете филтри директно при нас.

Търсите повече? Намерете филтри директно при нас.

Приложение

Шлайфане

Операциите по шлайфане използват абразивни зърна в различни форми за отстраняване на материал и метал за получаване на различни видове повърхностни покрития. Абразивните зърна, свързани заедно с твърд, издръжлив свързващ материал, са часат от шлифовъчни колела, абразивни камъни и пръчки. Абразивите могат да се прилагат и върху влакнести листове, хартия или плат, като основните материали са алуминиев оксид и силициев карбид. Натрошените диаманти, наречени Bort, също се използват като абразивни зърна.

Често срещани приложения

Шлифовъчни, барабанни, лентови шлайфове, сърцевини, хоризонтални дискови шлифовъчни машини с двоен шпиндел, дискови шлайфове с вертикален шпиндел, шлифовъчни машини с крикове, преносими шлайфове, малки радиални шлайфове, повърхностни шлайфове, въртящи се шлайфове, шлифовъчни маси и маси за шлайфане.

Използвани материали

Частици от детайла, който се финишира, включително разнообразие от черни и цветни метали като алуминий, чугун, стомана, титан, както и неметали като спирачно феродо, композити и каучук.

Структура на шлифовъчния диск и абразиви. Структурата на шлифовъчното колело е относителното разстояние на абразивните зърна в даден обем на шлифовъчното колело и зависи от абразивните зърна, свързващия материал и кухините. Добрата структура ще осигури подходящо разстояние между стружките, така че докато абразивните зърна изрязват стружките от детайла, стружките се изхвърлят далеч от челото на колелото. Колела с широко разстояние между зърната се използват обикновено, когато контактната площ между работния плот и колелото е голяма, мекият материал е мек или когато се изисква бързо отстраняване. По-тесните зърнести структури обикновено са подходящи, когато се изисква фино покритие или когато контактната площ е малка и шлифованият материал е твърд.

Връзките в шлифовъчни дискове са материалите, които държат абразивните зърна заедно. Количеството на използваната връзка е това, което определя „твърдостта“ или „мекотата“ на колелото. Колкото по-тежко е покритието от свързване около абразива, толкова по-твърдо е колелото. Връзките на шлифовъчните колела са шест основни вида:

 • Витрифициран: Седемдесет и пет процента от произведените шлифовъчни дискове имат този тип връзка. Тези колела са порести, свободно режещи и не се влияят от вода, киселини, масла, топлина или студ.
 • Силикат: Тези колела освобождават лесно абразивното си зърно, което ги прави сравнително меки. Най-подходящи за употреба, където топлината трябва да бъде сведена до минимум, като например в инструменти за шлифоване на ръбове.
 • Шлаки: Тези колела могат да произвеждат висок клас финиши върху разпределителен вал и стоманени ролки. Те се използват и за шлайфане на прибори за хранене и за тънко нарязани дискове. Те не са подходящи за тежко шлайфане.
 • Гума: Гумените колела се използват като колела на безцентрови шлифовъчни машини. Те се използват за производство на висококачествени покрития на сачмени лагери, където минималните неравности са важни, както и дискове за обработка на повърхности, където се изисква висококачествено финиширане, като например куршуми от неръждаема стомана и заварки. Гумената връзка е подходяща за изработване на здрави колела с дебелина 0,8 мм / 1/32 инча и по-малко.
 • Резиноид: Резиноидните колела се използват в леярни, заваръчни цехове и цехове за заготовки за високоскоростно грубо шлайфане. Скоростта на отстраняване на материала обикновено е в пряка зависимост от скоростта на колелото. Тези колела могат да работят при скорости до 9500 об./мин.
 • Магнезит (магнезиев оксихлорид): Тази връзка се използва в колела и сегменти за определени видове шлифовъчни дискове.
Характеристики на праха

По време на шлифовъчния процеса се генерира комбинация от материали за покритие, метални частици и абразиви за шлифовъчни дискове и свързващ материал от дисковете. Прахът вероятно ще бъде абразивен, вероятно агломеративен и често може да представлява потенциален риск от пожар и експлозия.

Забележки

Поради разнообразието от дейности и видове използвани шлифовъчни машини, е необходимо да се разработят капаци, адаптирани към въпросната машина, като те трябва да бъдат разположени възможно най-близо до операцията. Не смесвайте черни и цветни метали в една и съща всмукателна система. Консултирайте се с приложимите кодове на NFPA.

Заглаждане и полиране

Заглаждане — Целта на заглаждането е да направи грапавата повърхност гладка; обаче, всяка част няма еднакъв завършек и ще трябва да се работи по различен начин. Заглаждането може да бъде разделено на три категории. Те се дефинират като сатенирано покритие, изрязване надолу за заглаждане за предварителна гладкост и изрязване и цветно заглаждане за гладкост и блясък.

 • Сатенено покритие: Получава сатенени, изчеткани или „бътлър“ (силно полирани) покрития върху метали. Сатенените покрития се произвеждат, като първо се полира детайла до ярък завършек и след това се притъпява за да му се придаде по-мек, четкан вид. Тези покрития се нанасят с помощта на абразивна и лепилна смес или смеси без мазнини.
 • Цветно заглаждане: Рафинира повърхността и извежда максимален блясък. Работният детайл се премества по посока на колелото чрез среден до лек натиск.
 • Заглаждане в дълбочина: Прави повърхностите по-гладки чрез премахване на драскотини и други следи, причинени от предишни операции. Работният детайл трябва да се движи срещу посоката на колелото, като се използва среден до силен натиск.

Полиране — Полирането не е прецизна операция. Използва се за отстраняване на метал и получаване на фина абразия. Триенето генерира високи температури, които могат да омекотят повърхността на обработвания детайл. Полирането, което обикновено включва няколко етапа, следва заглаждането.

Често срещани приложения

Ръчно заглаждане и полиране, шлифовъчен струг, полираща машина със задна стойка, автоматично полиране по права линия, автоматично кръгово полиране и колан за полиране на метал.

Използвани материали

Полиращите колела/дискове (наричани за краткост бафове) се създават от памук, платно, велур, сезал или връв. Те могат да бъдат свободни, пришити вентилирани или с джобове. Полиращите колела имат различни дизайни и се движат със скорост от 5000-6000 об./мин. Те имат безопасни и опасни зони на работа и винаги трябва да се внимава, когато се работи около тях. Тук са описани няколко типа :

 • Свободните полиращи дискове имат няколко пласта материал с ред шиене около централния отвор. Тези дискове най-често се използват за крайна операция по полиране преди нанасяне на покритие. Тъй като колелото не е плътно зашито, то ще се свие, позволявайки на памука да влезе по-лесно в неудобни места. Най-добрите свободни полиращи дискове са 100% памук.
 • Обшитите полиращи дискове имат участъци от плат, зашити в модел на полумесец, който минава от центъра на диска до ръба. Тези бафове обикновено се използват за полиране на цветни метали. Те могат да се използват и като оцветители. Колелото е по-твърдо и може да се приложи по-голям натиск. Това е полезно при рязане на метал.
 • Бафове от скосен тип вероятно се използват най-често в индустрията. Платът се нарязва под ъгъл 45°, увива се около барабан и се натъпква в клинч пръстен. Тези бафове съчетават гъвкавост и режеща сила. Разстоянието между секциите осигурява естествена вентилация и може лесно да се персонализира за работа с различни по размер части.
 • Прегънатите бафове имат дискове от сгънат материал така че да се образуват джобове, които съдържат смес. Монтират се в една посока за рязане и обратна за оцветяване.
 • Бафовете от сезал са най-агресивните от бафовете имащи полиращи и режещи функции и се използват най-често в приложения за обработка на черни метали. Сезаловите бафове омекват и стават гъвкави от топлината, генерирана по време на полирането.
 • Бафовете от канап са меки и гъвкави за употереба върху пластмаси или благородни метали за да се избегне оставянето на следи от полиране. Тези бафове също са добри за оцветяване на благородни метали, тъй като не оставят следи. Те могат да имат до 100 слоя плат или конци и да са с мека, средна или твърда плътност.

Полиращите смеси вършат работата. Смесите се нанасят върху бафа преди работа. Прилага се сила на натиск за да може сместа да проникне в бафа, ускорявайки времето за полиране. Съединенията са съставени от фини абразивни материали като алуминиев оксид, шмиргел, силициев карбид, диамант, борен карбид и цирконий. Те са свързани заедно с грес, масло или различни видове восъци и се наричат „Триполи“.

 • Полиращата червена хромова смес се използва за полиране на хром и неръждаема стомана. Тази смес е направени от меки масла и греси с алуминиев абразив.
 • Бижутерски руж. Червеният руж изважда силен цвят върху злато, сребро, стерлинги, платина и месинг. Белият руж създава брилянтно покритие върху хром, неръждаема стомана, стомана, месинг и алуминий. Зеленият руж се използва за фино цветно полиране на всички видове метал.
 • Течните полиращи смеси се използват с автоматични машини в производствени ситуации с голям обем. Пистолети за пръскане се използват за нанасяне на течна смес, изпомпвана от барабан. Същите абразивни прахове се използват в спрейове; свързващите вещества обаче са различни. Свързващите вещества се използват в маслени разтвори или водни емулсии, така че да са течни при стайна температура.
 • Полиращите дискове са изработени от муселин, платно, вълна или кожа. Най-често срещаните от тях са направени от части от зашит памук, скрепени заедно с лепило. Повечето скорости на полиране варират от 5000-7500 rpm. По-гъвкавите полиращи колела са по-добри за полиране на неравни повърхности.
Характеристики на праха

Замърсяването от тези операции може да се прояви в много форми, като дълги влакнести образования, агломерирани маси от памук или влакна, смесени с восъци или масло и абразиви. Абразивите могат да се генерират от колелата или детайла, който се обработва. Частиците са или могат да бъдат запалими или експлозивни и трябва да се внимава при работа с тях.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Техническа статия

Патронните филтри Ultra-Web® осигуряват по-чист въздух и по-дълъг живот на филтъра

Филтрите Ultra-Web на Donaldson дадоха на Ready Machine Tool & Die Corp 4 пъти по-дълъг живот на филтъра и значително подобриха качеството на въздуха в завода.