Осигуряване на работоспособност за съвременните дизелови двигатели в студено време

Common Rail горивните системи с високо налягане (HPCR) от Tier III и IV са технологично чудо, което навлезе на пазара през последните 10 години. През това време някои собственици на ново оборудване вече изпитват проблеми с работоспособността и/или експлоатацията свързани с горивото, особено през зимата.

Приблизително 95% от частиците, които обикновено се намират в дизеловото гориво, не са проблем за по-старите двигатели и просто преминават през повечето филтрации.

Новите HPCR двигатели трябва да бъдат защитени от всички тези частици чрез високоефективна филтрация. Частиците и твърдите утайки в горивото са в основата на много проблеми с работоспособността при студено време.

Обработката на горивото и химичните добавки от миналото често са недостатъчни за поддържане на надеждна работа в студено време за най-новото оборудване във Вашия автопарк.

Donaldson препоръчва тези стратегии за работа със съвременни дизелови двигатели в студено време:

1. Използвайте точката на помътняване (температура, при която горивото става мътно) като ключов индикатор за това колко добре ще работи Вашето гориво при студени условия. Самото гориво започва да образува твърди частици запушващи филтъра при около -15° C над естествената точка на помътняване.

2. Не се заблуждавайте от точката на запушване на студен филтър (Cold Filter Plugging Point). CFPP не е предназначена да определи дали горивото ще премине през филтъра на съвременна горивна система HPCR; в миналото е имала за цел да покаже дали желираното гориво може да премине през груба цедка, защитаващ помпата в резервоара за гориво.

3. Консултирайте се с Вашия доставчик на гориво, за да определите каква смес от гориво №1 (зимно) и №2 (лятно) Ви е необходима за следващите две работни седмици.

Дизелови горива в Горния Среден Запад (САЩ), съхранявани при -23° C (отляво надясно): #1 извънпътна, #2 извънпътна и #2 пътна техника. И двете проби #2 са обработени с депресатор и все още показват значително филтрируемо твърдо образувание от парафинов восък. Вижте точка 1.

4. Не купувайте гориво през есента и не очаквайте то да Ви свърши работа и през Януари. Опитайте се да закупите достатъчно дизел само за 2-3 седмици работа. Колкото повече под точката на помътняване се окаже горивото, толкова повече твърди вещества се образуват, които вероятно ще запушат филтрите.

Може да Ви хареса …

Филтри за наливни флуиди

Ние предлагаме системи за филтриране на дизелово гориво и масло, предназначени да увеличат производителността и дълготрайността на оборудването чрез премахване на вредните замърсители.

5. Складовото Ви стопанство е ключово. Уверете се, че в цистерната Ви няма вода, утайка и микроби. Намерете професионален почистващ препарат за резервоар за гориво. Ако почистването на цистерната се извършва неправилно, това може да причини повече проблеми, отколкото ще реши. Водата създава твърди вещества (ледени кристали) през зимата, които запушват филтрите. По-малко вероятно е пълните резервоари за гориво да образуват вода.

6. Ако се изисква повишена работоспособност при студено време извън Вашата лятна или зимна горивна смес, използвайте пестеливо добавката за течливост при студено за да достигнете приемлива точка на помътняване за съответната работна седмица. Никога не добавяйте подобрител за течливост при студено към студено гориво и не добавяйте повече от препоръчаното от производителя. Опитайте се да не добавяте добавката за течливост при студено, ако е възможно.

#2 Летен дизел при -29° C без подобрител за течливост при студено. Повече от половината дизелово гориво се превръща в твърд восък. Добавката за течливост при студено не променя количествата твърди вещества или температурата, при която се образуват твърди вещества. Вижте точка 6.

7. Допълнете/напълнете резервоара за гориво на Вашето превозно средство в края на смяната, докато е още топъл. Това ограничава натрупването на конденз на вода в резервоарите.

8. Никога не преминавайте към по-отворен (с по-ниска ефективност на филтрация) горивен филтър на двигател със съвременна HPCR система. Ако очаквате горивото Ви да е парафинирало, свалете горивните филтри от камиона си и ги поставете на закрито за около 20 минути – восъкът трябва да се разтопи. Ако не се разтопи, значи имате проблем със запушването на филтъра с химическа добавка за гориво.

9. Ако живеете в район, където биодизелът не е задължителен, не го използвайте през зимните месеци, ако е възможно. Био-смесите имат лоша производителност при студено време в сравнение с лятното и зимното гориво. При 5% смес или по-малко, биодизелът се счита за добавка за смазване и често не се посочва в състава на горивото.

10. Съхранявайте допълнителен комплект горивни филтри за двигателя в склада или кабината на превозното средство.

11. Общо правило е да използвате филтър със същия микронен и бета рейтинг на цистерната за зареждане като вторичния горивен филтър на двигателя. Въпреки това, през зимните месеци зимният горивен филтър с едно преминаване (DBB8777) монтиран на Вашата цистерна за съхранение също може да се използва за поддържане на течливостта. Това ще гарантира, че всички възможни проблеми с качеството на горивото ще бъдат уловени, преди горивото да влезе в двигателя.

Средния запад (САЩ) произвежда Соя B100, съхраняван при 4°C. Твърдите вещества в дъното са глицерин и биха запушили почти всеки филтър. Вижте точка 9.

Търсите повече? Намерете филтри директно при нас.

Търсите повече? Намерете филтри директно при нас.