Персонализирайте своя график за смяна на филтри

От Robert Connor Rojina и Richard Juskowiak, Donaldson процесна филтрация

Подмяната на Вашите процесни филтри в точното време е критична част от безопасността и рентабилността на храните и напитките. Ако смените елементите твърде късно, рискувате замърсяване с мухъл и натрупване на бактерии. Ако ги смените твърде рано, рискувате ненужен престой и разходи. Идеалният график за смяна на филтъра е специфичен за всяко съоръжение.

Примитивен график за поддръжка е този, който се базира на предварително определени календарни дати. По принцип това е доста спорно. Оптимизираният график за поддръжка напротив е този, който установявате от препоръките на производителя, съчетани с внимателна оценка – или чрез промяната в диференциалното налягане, тестване на целостта на елемента, или и двете. Този оптимизиран график отнема повече време за настройка, но предимствата са по-безопасна и по-рентабилна система.

Ето препоръчителните стъпки във Вашия процес на оценка на филтъра и планиране на смяна:

Следвайте препоръките на производителя на филтъра като основа.

Тъй като парната стерилизация е високотемпературен процес, тя натоварва елемента и износва средата след няколко цикъла. Филтрите идват с указания за смяна, обикновено въз основа на средния брой цикли на стерилизация, които филтърът може да понесе. Повечето елементи на пазара позволяват 80 до 90 цикъла на стерилизация с пара, въпреки че по-новите технологии, като филтрите LifeTec™, проектирани от Donaldson Co., позволяват 100 цикъла или повече.

Този препоръчителен график за подмяна е отправна точка, но Вашето съоръжение може да постави по-малки или по-големи изисквания към филтъра. Това търсене може също да варира в зависимост от сезоните или Вашите конкретни ресурси. Циклите на влажно време, например, може да изискват по-интензивно използване на Вашия циклонен сепаратор и коалесциращи филтри за контролиране на влагата в сгъстения въздух. Кладенчовата вода ще постави по-големи изисквания към предварителните филтри за течните, отколкото водата в обществената водопреносна мрежа.

Следете диференциалното налягане.

Първият начин за установяване на по-точен график за смяна на филтъра е да се следи диференциалното налягане (DP). DP, измерено в паундове на квадратен инч (psi), е разликата в налягането преди филтъра спрямо налягането след него. Тази промяна на налягането ще покаже количеството ограничение на потока, което филтърът причинява. Колкото повече диференциалното налягане се повишава, филтърът достига края на живота си. Голям спад на налягането надолу по веригата ще Ви предупреди, че е време да регенерирате или смените филтрите – преди те да причинят скъпо струващо спиране. Този метод обаче може да бъде по-труден за прилгане в инсталации със сложни системи за филтриране.

Производителят на филтъра може да препоръча максимална разлика в налягането, но решението може да се сведе до икономически аспекти. Ако филтърът започне с диференциално налягане от 1 или 2 psi, може да отложите смяната му до 10 psi. Тъй като диференциалното налягане се увеличава, Вашите помпи ще трябва да работят по-силно за да компенсират загубеното налягане във филтъра и да поддържат непроменена производителността на процеса. Това създава компромис между увеличените разходи за енергия и разходите за смяна на Вашите филтри. Ако филтрите останат несменени, те в крайна сметка ще бъдат напълно блокирани от замърсители и биха могли да причинят скъпи спирания на производството.

Провеждане на тестове за интегритет.

Друг начин да определите Вашето ниво на консумация на филтри е да тествате филтрите за износване. Ако Вашият въздух, вода или пара са по-замърсени от средното, тестването може да установи подмяна на всеки четири месеца, а не на препоръчителните шест, например.

При формален тест за цялост елементите се поставят в оборудване, което измерва DP, ефективност (процент на улавяне) или и двете. Методите за изпитване варират за въздушни, парни и течни филтри. При мембранни филтри за течности най-често срещаният метод е прилагането на въздух под налягане към намокрена мембрана за да се види колко лесно се образува балон от противоположната страна („стойност на точката на мехурче“). Ако имате няколко елемента, изпълняващи една и съща функция във Вашия процес, можете да тествате два или три, които ще са представителна извадка за всички.

Персонализираният план трябва да включва и колко често да се стерилизира с пара. Например, ако използвате мембранни елементи в края на процеса на бутилиране на вода, можете да тествате целостта на филтрите в края на избрана смяна и да екстраполирате тези данни за седмици или месеци за да определите приблизително правилния интервал за смяна. Ползата е ясна: имате месеци за да планирате и заредите Вашите резервни филтри, така че когато дойде денят да направите смяна, имате филтрите, от които се нуждаете за да поддържате системата си работеща.

Заключение

Познаването на разходите за престой за смяна на филтри може да помогне за определяне на стратегически график за смяна на филтъра. Donaldson може да Ви помогне да извършите тази оценка и да разработите персонализирана стратегия за превантивна поддръжка, която минимизира времето за престой чрез подобряване на ефективността на филтъра. Нашият екип също така осигурява първоначални кръгове на тестване за нови клиенти за да помогне за установяване на подходящ график за подмяна.

Richard Juskowiak е специалист по продуктова поддръжка, а Robert Connor Rojina е инженер по приложенията в отдела за филтриране на процеси на Donaldson Company, Inc., глобален доставчик на филтриращи решения за стерилен въздух, газ, течности и пара, използвани в храните и напитките, асептични опаковки, мастила, бои, покрития, фармацевтични продукти и други преработвателни индустрии.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?