Пластмаси и каучук

Прахоуловителите Donaldson Powercore® CP са по-компактни и имат по-дълъг живот в индустрията за пластмаси и каучук

Преглед

Индустрията за пластмаси и каучук е уникална в химическата промишленост. При пластмасите, има две широки класификации: термопластични смоли, произведени чрез процеси на присъединителна полимеризация и термореактивни смоли, получени чрез процеси на кондензационна полимеризация. Термопластичните смоли могат да бъдат преформовани с добавяне на топлина, а термореактивните смоли не могат.

Прахът от процеси, включващи пластмаси и каучук, може да има влакнесто съдържание, което само по себе си е предизвикателство, тъй като влакната и стеблата могат да заседнат между гънките на конвенционалните патронни филтри, което ги прави много трудни за отстраняване по време на импулсно почистване и причинява увеличен спад на налягането върху филтрите. За да се справи с тези трудни материали, Donaldson разработи PowerCore® CP прахоуловители, които са по-компактни, издържат по-дълго, почистват се по-лесно и минимизират задръстването на филтъра.
С над 100 години опит в инженеринга на прахоуловители и филтри, Donaldson Torit® е името, на което можете да се доверите повече от всички останали за обработка на пластмаси и каучук.

Филтри

Филтърни пакети PowerCore®

Високата ефективност на филтрация на филтърните пакети PowerCore® намалява емисиите и пести енергия, намалявайки общите Ви разходи за притежание.

Търсите повече? Намерете филтри директно при нас.

Търсите повече? Намерете филтри директно при нас.

Приложение

Производство на смоли

Въпреки че процесът е основно мокър, контролът на праха все още е необходим при раздробяването и пресяването, както и при опаковането или обработката на насипни количества.

Комбиниране

Различни съединения, добавени към основната смола, подобряват свойствата на пластмасата. Примерите включват фибростъкло за здравина, стъклени перли за намаляване на теглото, оцветители, окислители и др. Прахът, създаден при работа с тези съединения преди добавянето им към смолите, изисква събиране на прах.

Термореактивни и формовъчни

Тези процеси обикновено не изискват събиране на прах, въпреки че може да са необходими други форми на контрол на емисиите.

Почистване на части

Много формовани артикули идват от матрицата, готови за употреба, без да се изисква допълнителна обработка. Други изискват шлайфане на разделителните линии и/или бластиране на повърхността, преди да са готови за употреба. Много от тези операции ще изискват локални всмукателни вентилационни системи и събиране на прах.

Машинна обработка и шлайфане

Обработката и шлайфането на пластмаси предлага специални предизвикателства за прахоуловителите поради статичен заряд и характеристики на праха. Колекторите Donaldson Torit могат да се справят с тези предизвикателства. Например, повечето стъкла за очила са направени от машинно обработен поликарбонат, като всеки от шлайфовете изисква някаква форма на контрол на праха, а Donaldson Torit има над 500 колектора, инсталирани за шлайфане на поликарбонатни лещи.

Рециклиране на пластмаса

Рециклирането спестява суровини и енергия и намалява производствените разходи. Рециклирането се е превърнало в основна цел на много индустрии и индустрията за пластмаси е водещ отрасъл, в който се рециклира всичко от кутии за компютри и копирни машини до бутилки за вода. Всъщност повече от 25% от бутилките за вода и газирани напитки се рециклират и над 1600 фирми участват в рециклирането на пластмаса след потребление в Съединените щати.

Да се обърне специално внимание

Пластмасовият прах е запалим материал и тези операции, генериращи или боравещи с пластмасов прах, могат да изискват специални усилия за намаляване на риска за да се сведе до минимум възможността за възникване на пожар и експлозия.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Техническа статия

PowerCore®филтрираща технология

Филтърните пакети Donaldson PowerCore осигуряват висока производителност и ефективна площ за филтрация в по-малък пакет от филтърните торби или елементи.

Топ 5 причини, поради които филтърът с фини влакна си заслужава

Филтърните слоеве на Donaldson с фини влакна помагат за намаляване на емисиите, пестят енергия и подобряват крайния резултат на производителите с постоянна ефективност.