Плисирани филтърни торби : средство за решаване на проблеми за прахоуловители с ръкавни филтри

От Деби Олсън, продуктов мениджър в Donaldson Torit

В труден икономически климат не винаги има налични средства за извършване на големи капиталови разходи за оборудване. Често планът вместо това е да вземем вчерашното оборудване и да му позволим да отговори на днешните повишени изисквания за производителност.

Не е необичайно да се види колектор за прах с филтирни торби, който е на 20, 30 или дори 40 години и все още е в експлоатация. Проблемът е, че старите прахоуловители трябва да могат да се справят с новите изисквания и/или разпоредби. Настоящите стандарти за качество на въздуха често изискват по-добра ефективност на филтриране от колкото традиционните 16 oz. полиестерните ръкавни филтри могат да доставят. Събираният прах може също така да е толкова абразивен, че във филтърната среда, използвана в по-старите ръкавни филтри, да се образуват дупки в дъното на филтърните торби, което води до много кратък живот на филтъра.

Към момента плисираните торби предоставят рентабилни решения, още днес, за повечето често срещани проблеми, засягащи колекторите за прах с ръкавни филтри.

Какво е плисирана торба?

Плисираната торба често е дълъг, тънък филтърен възел, който прилича повече на патронен филтър, отколкото на ръкавен филтър. Опциите за плисирани ръкавни филтърни медии варират от спанбонд полиестер до PTFE мембрани или слоеве от фини влакна, които оптимизират ефективността, както и много други параметри на медията в зависимост от нуждите на приложението, като например твърда арамидна среда за приложения с по-висока температура.

Плисираните торби имат вграден опорен скелет, така че заместват както филтърната торби, така и поддържащата я клетка. Някои дизайни на плисирани торби дори имат извити отвори в горната част за да увеличат енергията за почистване, подобно на фуния на Вентури, използвана в някои ръкавни филтри.

Плисираните торби не само изглеждат като патронни филтри, но и работят повече като патронни филтри, отколкото като филтърни торби. Плисираната торба (полиестерен спанбонд) предлага по-добра първоначална ефективност и често е по-издръжлива от полиестерния филц в обикновен ръкавен филтър. Освен това стандартната плисирана торба може да побере в себе си много повече филтрираща медия от филцова торба със същата дължина, което често позволява замяна на филцовите торби с много по-къси плисирани торби.

Има дизайни на плисирани торби за приложения с горно натоварване, приложения с долно натоварване и дори овални приложения.

Предимства на плисираните филтърни торби в колекторите

Увеличена филтърна площ – Нагънатите ръкавни филтри могат да осигурят до два пъти по-голяма филтрационна площ на фут дължина на филтъра, така че в съществуващото оборудване увеличената филтърна среда в дизайна на пакета с плисета може или да намали скоростите на филтриране, или да позволи повече общ обем при същата скорост на филтриране . Това означава, че можете да пуснете повече въздух през съществуващите колектори, без да се налага да добавяте друг колектор или да претоварвате текущото оборудване. Специално вниманието трябва да се обърне на колекторите с филтърни ръкави с вход отдолу, при коите все пак може да се сблъскате с ограничения в общия въздушен обем въз основа на резултантния възходящ профил на скорост в колектора.

По-нисък спад на налягането – тъй като плисираните торби могат да удвоят количеството филтрираща медия в колектор с филтри от ръкавен тип, те често могат да намалят средния спад на диференциалното налягане за колектора, като се запазят същите обеми на въздушния поток. Намаляването на спада на налягането често се превръща директно в спестяване на енергия през целия живот на филтъра, ако вентилаторът може да се регулира за да се възползва от намаленото статично натоварване на системата за филтриране. Намаляването на спада на диференциалното налягане може също така да намали честотата на импулсно почистване, изисквано от филтрите, което предлага допълнителни спестявания от намалена консумация на сгъстен въздух.

Устойчиви на износване – обичайно е абразията да съкрати живота на ръкавните филтри с дупки, появяващи се в долните части на филтърните торби. Това води до незабавен дефект в емисиите на филтърната торба, тъй като натовареният с прах въздух ще започне да преминава през дупките нефилтриран. Плисираните торби могат да решат този проблем с абразията по няколко начина. Първо, спанбонд полиестерната медия в плисирани торби е много издръжлива. Второ, дизайните на плисирани торби предлагат повече медии на фут дължина на торбите, така че плисираните филтри често са много по-къси от платнените торби, които заменят. Това позволява създаването на по-голяма зона за отпадъци в долната част на колектора. Прахът, влизащ в колектора, има увеличен обем, тъй като влиза в колектор, който е по-отворен, с по-ниски скорости. По-голямата свободна зона позволява на по-тежкия и следователно по-абразивни прах просто да падне надолу в бункера, без да се завихря и да поврежда дъната на филтърните торби.

Подобрена ефективност на филтъра – Друго предимство на плисираните торби е подобрената ефективност на филтъра. В някои случаи подобрената ефективност на филтъра, предлагана от плисираните торби, може да направи разликата между покриване или надвишаване на изискванията за емисии. Когато събираният прах е генериран от продуктовия поток, повишената ефективност на филтъра може също да помогне за подобряване на общата производителност, тъй като по-малко продукт, отделен от общия поток, означава повече продукт, който може да бъде продаден.

Лесна поддръжка – И не на последно място, когато става въпрос за смяна на филтри, смяната на платнените филтърни торби винаги е била неприятен и отнемащ време процес. Мръсните торби и клетки често са предизвикателство за премахване от колектора, а мръсните стари торби все още трябва да бъдат извадени от клетките, преди да могат да се монтират нови торби в колекторите. Тъй като плисираните торби заместват както торбата, така и клетката в колектора, те често са не само по-лесни, но и по-бързи за смяна. Освен това, тъй като плисираните торби обикновено са много по-къси от съответните торби и клетки, които заместват, с тях често се работи много по-лесно. Потребителите на плисирани торби често откриват, че могат да намалят времето за смяна на половина и повече, така че лекотата на смяна се превръща в още едно спестяване на разходи, свързано с плисираните торби – по-малко часове труд за смяна на торбите и по-малко часове, загубени за престой.

Може да Ви хареса …

Плисирани филтърни торби

Плисираните филтърни торби Donaldson осигуряват по-дълъг живот на филтъра, по-висока ефективност и по-големи икономии на разходи в сравнение със стандартните 16 oz. филтри за прахоуловители.

Резултати от теста на филтърната среда*

Donaldson извърши тест за да сравни производителността на своята опелена филцова медия, често използвана в приложения с филтърни ръкави, с Ultra-Web SB (Spunbond) медия, използвана в нашите плисирани торби. Donaldson нае независима лаборатория за да проведе теста, използвайки тест D 6830-02 на Американското дружество за изпитване и материали (ASTM). Това е същият метод за изпитване, който е използван от EPA САЩ за тяхната програма за проверка на екологични технологии (ETV).

62% по-нисък спад на налягане

По време на шестчасовата фаза на теста Ultra-Web Spunbond работи при по-нисък спад на налягането от 16 oz полиестерен филц. Средният спад на налягането за Ultra-Web Spunbond е с 62% по-нисък от обгорения филц.

87% по-малко импулси

По време на шестчасовата фаза на теста, носителят Ultra-Web Spunbond изискваше само 18 импулса, за да поддържа спада на налягането под 4″. Междувременно полиестерният филц от 16 унции изискваше 139 импулса, за да поддържа спада на налягането под 4″. Това е 87% намаление на импулсите, необходими за поддържане на спада на налягането под 4″.

94% по-малко емисии

Този тест показва, че по време на последната фаза на теста, Ultra-Web Spunbond е имал 94% по-малко емисии от 16 oz торба от полиестерен материал.

Нашето предимство е Вашето решение

Като цяло плисираните торби предлагат решения за голямо разнообразие от предизвикателства, свързани с ръкавни филтри, включително как да получите повече производителност от система за събиране на прах без финансови разходи или разходи за труд за инсталиране на ново основно оборудване. Плисираните торби могат да осигурят не само по-ефективно филтриране, но предлагат и потенциал за по-нисък спад на налягането, по-дълъг живот на филтъра, по-бърза и по-малко болезнена поддръжка и дори могат да помогнат за справяне с износването на филтърите.

Подобрете емисиите си с плисирани филтърни торби

Плисираните торби осигуряват рентабилни решения за най-често срещаните предизвикателства при колекторите за събиране на прах. Научете как подобрената ефективност на филтъра на плисираните торби Ultra-Web® Spunbond може да намали емисиите в сравнение с конвенционалните 16oz. торби от полиестерен филц.

*ТЕСТОВА ПРОЦЕДУРА: ASTM тест D 6830-02 е тест за плосък лист медия, който се състои от три фази. 1) Първата фаза е фаза на кондициониране, състояща се от 10 000 цикъла на филтриране (импулсни цикли) за симулиране на дългосрочна работа. 2) Втората фаза се състои от 30 нормални цикъла на филтриране, за да се позволи на средата да се възстанови от периода на кондициониране. 3) Последната фаза на теста е фазата на ефективността. Тази фаза продължава 6 часа с нормални цикли на филтриране. По време на тази фаза, всеки път, когато спадът на налягането достигне 4”, средата се импулсира. Броят на импулсите, необходими за поддържане на спада на налягането под 4” през този период от 6 часа, се записва заедно със спада на налягането 3 секунди след всеки импулс.

Забележка: За 16 oz. проба от полиестерен филц, беше използвана нормалната тестова скорост на филтриране от 6,6 фута в минута. Тъй като Ultra-Web Spunbond медията се използва в плисирани торби, които осигуряват два пъти повече медия от 16 oz филцови торби, Ultra-Web Spunbond медията беше тествана при модифицирана скорост на филтриране от 3,5 фута в минута, за да симулира крайния продукт.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?