Поддържайте маркучите си за по-добра чистота в хидравликата

Правилната поддръжка и грижа за хидравличните маркучи могат да допринесат много за защитата на цялата система

Важността на чистотата в хидравличната течност не е тайна за всеки акуратен ръководител на автопарк или оператор на оборудване. Наляганията, при които работят съвременните хидравлични системи означават, че дори микроскопично замърсяване във Вашата хидравлична течност може да причини големи проблеми и в крайна сметка да доведе до значителни прекъсвания. При тези високи налягания частици, по-малки от червените кръвни клетки, могат да предизвикат хаос, ето защо комплексната хидравлична филтрация е задължителна. Но за да бъдем се запознаем в дълбочина, е необходимо да разберем начините по които замърсяването може да навлезе в хидравличната система.

Има четири основни начина, по които Вашето хидравлично масло може да се замърси

 1. Маслото идва мръсно от производителя или дистрибутора. Това не е често срещано, но когато става въпрос за това Вие всъщност не знаете как е било третирано Вашето хидравлично масло, докато не е във Ваше притежание. Всяка точка на прехвърляне е потенциално място за замърсяване и обикновено нямате представа дали е имало филтриране в даден момент от процеса.
 2. Замърсители са попаднали по време на рутинна поддръжка. Външната част на превозно средство или друга част от хидравличното оборудване в никакъв случай не е чиста, така че всеки път, когато извършвате смяна на филтър или масло, има вероятност мръсотия, вода или други частици да навлязат в системата.
 3. Замърсителите вече са там. Този вид замърсяване възниква при производството и машинната обработка на частите за Вашата хидравлична система и може да обхване много видове замърсители. Метални стърготини от сглобяването на компоненти, грес и мръсотия от компоненти, с които се работи неправилно — възможностите са безкрайни.
 4. Частици в хидравличното масло, създадени от износване. Всеки път, когато имате движещи се части, има възможност за износване. Триенето на метали неизбежно ще доведе до отделяне на частици. Гумените и пластмасовите части са дори по-склонни да се износят и да оставят стружки, ако не и по-големи парчета. Което ни води до Вашите хидравлични маркучи.

Хидравличните маркучи и тяхната роля в замърсяването

Всяка хидравлична система съдържа маркучи. Различните видове хидравлични маркучи често са изградени от множество слоеве пластмаса, гума или метал за да се справят с високото налягане на системата. Това не са обикновени гумени маркучи! Процесът на производство на хидравлични маркучи може да доведе до замърсяване както с метални частици от вътрешната телена армировка и самия режещ диск така и с полимерен прах от външната обвивка на маркучите.

Когато замърсителите се въведът чрез хидравличен маркуч, това може да бъде голям проблем, буквално. Въпреки че споменахме, че при високо налягане дори микроскопични частици могат да причинят големи щети в хидравличната система, частиците, които могат да попаднат във Вашата течност през вашите маркучи и приставки за маркучи, може дори да се видят с невъоръжено око – с други думи, те са метафорични камъни в сравнение с най-малките причиняващи щети частици. Каучукови и метални частици, въведени в системата в резултат на рязане и поставяне на маркучи, могат да бъдат с размер до стотици микрони, повече от достатъчно за да причинят повреда на хидравличните компоненти, да въведат повече частици в резултат на тази повреда или просто да запушат филтрите .

Колко голям е Микронът ?

Микронни размери на познати частици

 1. Зърно готварска сол 100 µm
 2. Долна граница на видимост 40 µm
 3. Бели кръвни клетки 25 µm
 4. Талк на прах 10 µm
 5. Червени кръвни клетки 8 µm
 6. Бактерии 2 µm
 7. Тиня <5 µm

Смяната на хидравличните маркучи е редовна част от поддръжката на хидравличните машини и оборудване и има много начини за изпълнение на задачата. Ако вашият план за поддръжка на механизацията включва подмяна на Вашите хидравлични маркучи или извършване на собствен ремонт на хидравлични маркучи, препоръчваме следното за да предотвратите навлизането на замърсители във Вашата хидравлична система.

Когато режете собствените си маркучи по размер, можете да намалите количеството замърсяване, влизащо в маркуча, като:

 • Използвате мокро, а не сухо, режещо острие
 • Използвате сгъстен въздух за почистване на частици в маркуча, след като е бил срязан
 • Използвате вакуумен маркуч за засмукване на отделените частици

Колкото и да избягвате частиците, когато режете маркучи за смяната на хидравлични маркучи, особенно важно е да сте прецизни, когато почиствате маркуча преди монтаж. И не забравяйте, че много замърсители не се виждат с просто око. Изстрелването на почистващ препарат с пяна през маркуча чрез сгъстен въздух е един от по-ефективните начини за цялостно почистване на маркуч.

Системите за почистване, базирани на пяна, теоретично могат да почистят Вашите маркучи до ниво ISO 4406 13/10, което означава, че могат да почистят до ниво от 40 до 80 4-микронни частици на милилитър или 5 до 10 6-микронни частици на милилитър. Но както повечето други неща, тези резултати могат да бъдат повлияни от всякакви променливи. Снарядът от пяна беше ли с правилния диаметър за маркуча, който се почиства? Снарядът сух ли беше или намокрен с разтворител? Колко удара пяна са използвани? Логично е, че колкото повече пъти пяната за почистване се изстрелва през маркуча, толкова по-чист ще бъде маркучът. Ако се почиства нов маркуч, направено ли е преди краищата му да бъдат гофрирани? Все критични неща които трябва да вземете предвид.

Когато извършвате смяна на хидравличен маркуч, е много важно да обърнете допълнително внимание на външната страна на точката на свързване. Тези връзки често са изложени на мръсотия и наслоявания от околната среда, така че чистотата трябва да е на първо място за да избегнете случайно попадане на действителни парчета мръсотия в маркуча. Вече обсъдихме, че дори микроскопичното замърсяване може да причини повреда на системата в най-лошия случай или да запуши филтрите в най-добрия, така че си представете замърсител с видими размери, попаднал в системата. Замърсяването винаги представлява опасност по време на смяна на маркуча, така че внимавайте. Бъдете внимателни, когато използвате Вашия инструмент за кримпване на хидравлични маркучи и се уверете, че краищата и конекторите на Вашия маркуч са чисти, преди да свържете маркуча.

Да знаете кога хидравличните маркучи трябва да бъдат сменени е важна част от информацията. С остаряването на маркучите елементите им стават крехки, замърсени или ръждясали и е по-вероятно в системата да навлязат частици каучук, мръсотия или ръжда. Бъдете нащрек за гумени маркучи, които вече не са гъвкави или които скърцат при огъване. Потърсете ръжда по точките на свързване. Пукнатини и следи от износване са признаци, че маркучът трябва да бъде сменен. Освен това много хидравлични маркучи имат отпечатани дати на производство, така че редовно сравнявайте тези дати с препоръчания от производителя срок на годност.

Филтрирането на хидравличното масло е най-добрият начин за минимизиране на замърсяването

С толкова много променливи, допринасящи за замърсяване чрез хидравличен маркуч, пълното хидравлично филтриране е жизненоважно. Това е буквално последната линия на защита между Вашето оборудване и замърсяването в хидравличната система.

Причина номер едно за повреда на хидравличната система е повърхностното износване, причинено от замърсено масло – независимо дали това замърсяване е резултат от мръсен маркуч или друга причина. Близо 70 процента от всички хидравлични повреди са причинени от замърсено масло. Тъй като буквално всяко замърсяване може да причини износване, жизненоважно е Вашата хидравлична филтрация да може да улови по-голямата част от тези частици за да защити както секцията с високо налягане такат и частта с обратния поток в системата.

Всяко приложение на хидравличен филтър има специфична задача и системата за филтриране на масло за това приложение трябва да бъде изградена така, че да отговаря на тази задача. Когато избирате хидравличен филтър, уверете се, че е подходящ за функцията му във Вашата система.

Защитата на хидравличната система е многостепенно усилие

Има толкова много начини Вашето хидравлично масло да се замърси. Но с малко внимание, голяма осведоменост при извършване на поддръжка и филтрация от висок клас, можете да сте сигурни, че ще поддържате оборудването си в изправност.

Може да Ви хареса …

Как можете да сведете до минимум замърсяването в хидравличната система?

Разбирането на последствията от замърсяване на хидравличната течност допринася за повишено внимание и в крайна сметка по-висока надеждност на системата.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?