Подобрена технология за филтрация на течности

От Richard Juskowiak, Donaldson процесна филтрация

За нуждите на производството в съвремените заводи е необходима по-добра производителност на филтрите за стерилни газовe и течности. И все пак технологията не се е променила осезаемо за три десетилетия.

През последните две години обаче екип от 40 учени и инженери по материали се обединиха с големи компании за храни и напитки за да се справят с исторически проблеми в микрофилтрацията. Полученото сътрудничество доведе до значителни подобрения в:

  • Пропуснат обем, дебит
  • Интегритет и жизнен цикъл
  • Смяна на филтъра

Подобрена линия филтри, под името Donaldson LifeTec™​, стартира в Европа и Северна Америка през 2016г. Ето повече за проблемите, които LifeTec е преодолял:

Пропуснат обем или дебит

В рамките на стандартния за индустрията размер на филтърния елемент – 2,75” диаметър с дължини с инкремент от 10” – винаги има компромис между обема на потока и по-високите спадове на налягането, които консумират допълнителна енергия. Ускоряването на производството изисква дебит. Така че, за да решат това предизвикателство, инженерите на LifeTec разработиха пакет с плисета с плътна конфигурация от полиетерсулфон (PES) среда. Асиметричните „пори“ на мембраната осигуряват диапазона на прекъсване, необходим за стерилизация, като същевременно подобряват капацитета на потока в сравнение със симетричната мембрана.

Чрез стиковане във филтриращ елемент със стандартен размер с 20 процента повече от този материал – и увеличаване на „свободното пространство“ в корпуса за оптимизиране на потока – новият филтър е в състояние да обработва до 20 процента повече течност в съществуващите съдове на производителя.

Може да Ви хареса …

LifeTec™ филтърна технология

Процесните премиум филтри на Donaldson LifeTec са по-здрави, по-дълготрайни и имат по-високи дебити от повечето филтри на пазара днес — налични в широка гама от конфигурации за почти всяко приложение.

Интегритет и жизнен цикъл

Тежките условия на обработка, почистване и стерилизация в предприятията за храни и напитки бързи амортизира филтрите; в допълнение при монтаж, те могат да бъдат неволно усукани. Тъй като филтърната среда е деликатна, прецизна структура, всяка повреда на клетката трябва да се избягва.

Филтрите LifeTec са структурирани във форма на диамант или триъгълник – подобно на поддържаща структурата на мост. Този дизайн издържа на сили, които могат да счупят или отслабят елемента, и също така по-добре издържа на разликата в налягането във филтъра по време на обработка на големи обеми течност всеки ден.

Филтър, който издържа на неточности при инсталиране и има резерви при работа, подобрява безопасността, жизнения цикъл и намалява общите разходи за поддръжка.

Смяна на филтъра

Третото предизвикателство пред филтрирането на течности е проблемът с доставките. Филтрите и свързаните с тях части се предлагат в толкова много уникални размери и рейтинги на ефикасност, че потребителите често трябва да чакат седмици за филтри, които се произвеждат само от време на време.

Donaldson се справи с този проблем, като приложи еднопоточно производство за LifeTec. Компонентите във всеки 10-инчов елементен модул – включително специфична дължина или стил на капачка – могат бързо да бъдат произведени по поръчка и имат пълна проследимост с индивидуални серийни номера. Този метод ускорява доставката и също така потенциално намалява производствените дефекти.​

Обединяване на предимствата

LifeTec е наистина новаторска технология за филтриране на течности и газове, поставяйки нов стандарт за бутилиране на вода и други приложения за течности. Заводи, собственост на голям световен производител на безалкохолни напитки в Европа и други, които са участвали в разработването на продукта, вече са първите клиенти. Когато преработвателите на храни и напитки надграждат своите системи за филтриране, новата технология може да повиши оперативната производителност и безопасността.

Richard Juskowiak е специалист по продуктова поддръжка в Donaldson Company, Inc., в групата за филтриране на процеси. Той идентифицира техническите решения, изисквани от процесорите, и работи с инженери за въвеждане на решения за предизвикателни приложения.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?