По-чистото гориво помага на бетонен възел да почисти

Ситуацията

Водещ производител на готов бетон в южната централна част на Съединените щати доставя на строители в прилежащата му търговска зона състояща се от 900 квадратни мили основно градска част. Компанията доставя своя бетон – комбинация от натрошен камък или чакъл, пясък, цимент и вода – до строителни обекти, използвайки собствен автопарк от бетоновози.

Тъй като готовият бетон започва да се втвърдява малко след смесването и тъй като клиентите на компанията зависят от навременната доставка за да поддържат работата на обектите си по график, ефективната доставка е от решаващо значение.

Всеки от повечето от 20-те обекта на компанията разполага с 57 000 лит/ 15 000 gal. цистерни за гориво за оборудването, което произвежда бетон, както и общо 250 бетоновоза в обектите, които извършват доставките. Всеки обект използва 38 000 лит/ 10 000 gal. дизелово гориво на седмица.

Предизвикателството

През есента на 2017 г. компанията претърпя увеличен престой, свързан с горивото, на по-ново си оборудване и бетоновози, което не е напълно изненадващо предвид прашната среда на операциите по смесване на бетон. Компанията идентифицира преждевременното запушване на горивните филтри и износването на горивните инжектори като виновника и предположи, че източникът на замърсяване е дизелово гориво, което отговаря на стандартите за доставка на гориво D975, но не и на строгите изисквания за чистота на производственото оборудване с двигатели от Tier 4 и бетоновозите с двигатели произведени след 2010г.

Отказът на горивните инжектори в целия автопарк струваха на компанията около 280 000 USD за части и труд годишно, докато допълнителните проблеми, свързани с горивото, добавиха още 64 000 USD в непланирани разходи за обслужване.

Дизеловите двигатели са се променили драстично, за да отговорят на изискванията на EPA за емисии, както и самото дизелово гориво. Стандартите за гориво обаче не са актуализирани от 70-те години на миналия век. Системите за прецизно впръскване на гориво на двигатели от по-нов модел Tier 3 и 4 / EPA 2010+ работят при налягания до 276 000 kPa / 40 000+ psi и не могат да понесът дори най-малкото замърсяване от дизелово гориво.

Чистото решение

Тестването постави дизеловото гориво от цистерните за наливно съхранение на компанията в спецификацията 21/18/15 според стандарта 4406 на Международната организация по стандартизация (ISO). Числата съответстват на специфични диапазони за частици 4 микрона и по-големи, 6 микрона и по-големи и 14 микрона и по-големи на милилитър.

Специалистите на Donaldson работиха за да гарантират, че само дизелово гориво, отговарящо на минимален код за чистота по ISO от 16/14/12, повече от 60 пъти по-чисто от преди филтрирането с Donaldson, ще бъде изпомпвано в производственото оборудване и бетоновозите.
Тяхното решение беше да инсталират Donaldson Clean Diesel Kits с голям капацитет с 4-микронни филтри за почистване на горивото, на всяка цистерна, преди то да влезе в оборудването и бетоновозите. В допълнение, Donaldson T.R.A.P.™ отдушник беше инсталиран на всяка цистерна за да се отстрани влагата от входящия въздух и да се предпази горивото вътре от замърсяване.

Може да Ви хареса …

Комплекти за дизелово гориво

Комплектите за чисто дизелово гориво осигуряват проста, ефективна филтрация на изхода на цистерни за гориво с малък обем за да Ви позволят да изпомпвате чисто гориво Във Вашите превозни средства и оборудване.

Резултатът

Кодовете за чистота на горивото 15/13/10 +/- 1 се постигат последователно на всички обекти, като предпазват горивните инжектори от прекомерно износване и удължават живота на горивните филтри в оборудването и самите превозни средства.

След инсталирането на системата Donaldson, компанията не е трябвало да сменя нито един горивен инжектор извън нормалния график за превантивна поддръжка веднъж на всеки четири години.

„Това решение на практика елиминира всички престои, свързани със замърсеното гориво, и спести още повече пари, като увеличи работните часове, преди да трябва да се извърши превантивна поддръжка. Нашият клиент сега поддържа своето оборудване и бетоновози работещи за да осигури навреме доставка на качествен бетон на своите клиенти."

– Джим Дойл, специалист по наливна филтрация в Donaldson

Заключение

Подобно на всички оператори на оборудване, особено тези, работещи в екстремни запрашени условия, като производство на готов бетон, тази компания беше в състояние да се възползва от високоефективната филтрация, инсталирана в цистерните за съхранение на наливно гориво. Чистото дизелово гориво е от решаващо значение за производственото оборудване с двигатели от Tier 4 и за камиони, произведени след 2010 г.
Donaldson препоръчва на операторите на техника да почистват горивото, когато то влиза в цистерна за наливно съхранение, да го защитава в цистерната с T.R.A.P. отдушник и отново да финишират горивото, когато напуска цистерната за да си гарантират, че гориво без замърсители влиза в оборудването.

Donaldson T.R.A.P. отдушник

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?