Rock On: Филтрирането увеличава живота на скоростната кутия на трошачката с 3,5 пъти

Ситуацията

Един от най-големите производители на строителни инертни материали в страната управлява съоръжение в Северна Каролина. Фокусирана основно върху натрошен камък и чакъл, компанията използва пет трошачки Metso® за да намали парчета суровина с размер 12 инча до 3-инчови парчета подходящи за по-нататъшна обработка.

Крайният продукт се продава на компании от строителната индустрия за използване като основен материал и за подпомагане на контрола на ерозията на жилищни и търговски сгради, пътища, канализационни системи и летища.

Целият производствен процес генерира значителни количества прах и излага оборудването на безкрайно износване и преждевременна повреда на компонентите.

Предизвикателството

Предвид изключително мръсните работни условия, на които трошачките са принудени да издържат, компанията е изправена пред предизвикателството да се справи с работната среда и нейното потенциално въздействие върху преждевременното износване на оборудването и проблемите с непланирана поддръжка.

Една от основните грижи на компанията беше чистотата и експлоатационния живот на маслото за скоростната кутия на трошачките и неговата система за смазване, която защитава зъбните предавки пиньон-корона, месинговите втулки и стоманените валове в трошачката.

Оригиналната инсталация за филтриране на системата, макар и напълно функционална при оптимални работни условия, се бореше да поддържа дори минималните нива на чистота на маслото за продължителен период от време. Неефективността на оригиналните филтри заплашваше да съкрати живота на критичните компоненти поради силно повишените нива на износващи се метали в маслото.

Всяка смяна на маслото извън графика струваше 2000 долара и добавяше непланирани престои, което водеше до оперативна неефективност.

Чистото решение

В стремежа си да намали износването на компонентите и да удължи живота на маслото на скоростната кутия, компанията се обърна към Donaldson за помощ.

Анализът на място на маслото на скоростната кутия на трошачката разкри тревожно ниво на ISO чистота от 23/22/19, повече от 125 пъти по-мръсно от целевото ниво на ISO чистота от 16/14/11.

Екипът на Donaldson Clean Solutions препоръча инсталиране на колектор на изхода на резервоара за масло на скоростната кутия с четири филтъра Donaldson DBB8665 със 7-микрона ефективност при Beta 2000 (99,95% ефективност на филтриране на 7 микрона и по-големи частици).

Показаното отпред решение на Donaldson е с прикрепен порт за проби Mini Mess за да позволи правилно отчитане на ISO кода. Оригиналните филтри отзад са изключени и течността тече през филтрите на Donaldson.

Може да Ви хареса …

Наливни течности

Ние предлагаме системи за филтриране на дизелово гориво и масло, предназначени да увеличат производителността и дълготрайността на оборудването чрез премахване на вредните замърсители.

Мениджърът на оборудването на компанията реши да изпробва препоръката и монтира филтърния колектор на една от конусните трошачки.

Тези филтри започнаха да почистват маслото, преди да достигне скоростната кутия на трошачката и други чувствителни компоненти.

Пътят на маслото в трошачката

Резултатът

Новомонтираните 7-микронни филтри се запушват в рамките на две седмици – едва ли е изненадващо, като се има предвид изключителната мръсотия на настоящите работни условия и маслото в скоростната кутия.

Анализът на течностите след смяната на първия комплект филтри обаче показва ново ниво на чистота по ISO в резервоара от 18/16/13, което означава, че филтрите правят точно това, което е трябвало да правят: почистват маслото, отговарят на целевите нива на чистота, и защита на критичното оборудване.

В допълнение, следващият набор от филтри установи предсказуем и приемлив 4-месечен жизнен цикъл на филтъра, като същевременно поддържа идеалната целева чистота от 18/16/13.

Филтриращата система Donaldson намали количеството замърсители, достигащи до скоростната кутия с 8 ISO кода. Маслото беше 125x по-чисто, като по този начин удължи живота на скоростната кутия с 3,5x.*

Чистотата във възход

*Чрез намаляване на ISO кодовете за чистота на маслото за трошачка с 8 ISO кода, средното очаквано удължаване на живота на скоростната кутия и компонентите е 3,5x – въз основа на таблицата за удължаване на живота на Noria Corporation

Заключение

Чрез филтриране на маслото, преди да стигне до скоростната кутия, компаниите могат значително да подобрят нивата на чистота на маслото, да удължат живота на скъпото оборудване и да позволят по-дълги интервали между смяната на маслото.

Всичко това води до по-малко престой и големи спестявания.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?