Медийна технология за филтриране на гориво

Овладяване на науката за филтриращи среди

Преглед

Филтърната среда предлага критична защита

Сърцето на всеки филтър е медията в него. Филтърната среда е най-критичният компонент във всеки филтър. Тя определя дали филтрите предлагат защита – или създават проблеми. От създаването си през 1915 г. Donaldson се фокусира върху овладяването на науката за филтриращите среди. Когато става въпрос за филтриране на гориво, този фокус никога не е бил по-важен.

Съвременните инжектори Common Rail с високо налягане (HPCR) работят при налягания до 30 000–45 000 psi / 2 000–3 100 бара. При тези налягания дори и най-малката твърда частица или най-малкото количество водно замърсяване може да причини сериозни щети на системата. Горивото трябва да бъде по-чисто и по-сухо от всякога за да се гарантира, че високотехнологичните и микроскопично прецизни помпи и инжектори на горивната система могат да работят на най-високи нива.

Филтрирането на горивото на това ниво има много аспекти. Когато проектирате филтрираща среда, трябва да оптимизирате производителността както за ефективността на отстраняване на замърсителите, така и за капацитета/спада на налягането, тъй като и двете влияят върху живота и ефективността на филтъра. В допълнение към контрола на замърсителите, ефективната филтрация трябва да отстранява водата на постоянно високо ниво през целия живот на филтъра.

Когато Donaldson проектира медии за филтриране на гориво, ние разработваме новаторски стратегии и технологии, които поддържат тези аспекти и много повече.

Дизайн и разработка на филтърна медия

От традиционна целулоза до синтетика, разработването на собствени филтриращи субстрати е в основата на всяка система за филтриране на Donaldson. Ако нашите съществуващи медийни формулировки не отговарят на спецификациите на нашите клиенти, нашите учени и инженери използват нашите вътрешни лаборатории за медийна разработка и патентовани инструменти и процеси за проектиране за да създадат изцяло нови формулировки, които да отговорят на тези специфични нужди.

Ефективен процес за ефикасно филтриране

Усилията ни да усъвършенстваме филтриращите медии ни позволиха да надхвърлим разработването на медии. Нуждата от непрекъснато развиващи се филтриращи среди ни накара да разработим много патентовани компютърни модели, които ни позволяват да предвидим производителността на медиите за дадена смес от влакна, първоначална загуба на налягане за филтърни елементи с различни конфигурации и натоварване на филтъра с много различни замърсители. Това ни позволява бързо да работим през много дизайнерски концепции за да оптимизираме системата за филтриране за уникално приложение.

Разработка, тестване и анализ

Donaldson е пионер в широка гама от инструменти за инженеринг, дизайн и тестване, използвани по време на процеса на разработване и валидиране на продукта. Стремим се да изпълним или надхвърлим изискванията на клиентите, дори ако трябва да създадем изцяло нови процеси за да го направим. Ние създаваме технологията, която създава технология. И това прави нашия процес на разработка също толкова ефективен, колкото нашата филтрация.

Първична филтрация

Медия за сепариране на вода от гориво при първична филтрация

Водата в горивото е по-голяма заплаха от всякога. Днешните горивни системи под високо налягане Common Rail са изключително чувствителни към всяка вода в горивото. В същото време биодизеловите смеси и големите количества добавки в днешния дизел с ултра ниско съдържание на сяра (ULSD) правят отстраняването на вода много по-трудно.

В допълнение към предизвикателствата свързани с горивото, производителите на горивни инжектори сега заявяват, че малко или никаква вода не трябва да достига до HPCR инжекторите. Неспазването на това може да доведе до повреда на инжектора от ръжда или корозия, което води до скъпи ремонти и престой.

Donaldson предлага два вида технологии за отстраняване на вода от гориво:

Коалесцентни горивни водни сепаратори: Коалесцентната технология използва многоетапен подход за коалесценция и отстраняване на водата от горивото. Този процес премахва повече вода, отколкото традиционните бариерни филтри, особено при днешните предизвикателни изисквания към горивото и работи последователно през целия живот на филтъра.

Бариерни горивни водни сепаратори: Традиционната бариерна технология се използва широко днес и използва плисирана медия, която създава хидрофобна бариера за отстраняване на водата от горивото. Въпреки че бариерните филтри могат да бъдат ефективни при защитата на горивните системи, те са податливи на влошаване на производителността с течение на времето при тежки условия на работа и лошо гориво.

Решения за коалесцентен сепаратор на вода от гориво

Synteq™ DRY коалесцентна технология

Това е нашата най-модерна коалесцентна технология и е фокусирана върху осигуряването на водеща в индустрията производителност до края на жизнения цикъл при най-тежките горивни и експлоатационни условия.

Коалесцентните филтри са огрмни подобрение спрямо филтрите от бариерен тип, като премахват повече вода през целия живот на филтъра. Въпреки че са подобрение, работата в края на експлоатационния живот може да бъде повлияна от тежките експлоатационни условия. Тестването показва, че дори най-добрите коалесцентни филтри в индустрията днес работят с около 35% ефективност на отстраняване на вода, когато наближават края на живота си.

Коалесцентната технология Donaldson Synteq DRY работи много по-добре, поддържайки водеща в индустрията 80% до 90% ефективност на отстраняване на водата до края на живота на филтъра, при най-тежките горивни и работни условия. Данните от практиката показват, че това усъвършенствано решение за коалесциране премахва значително повече вода от настоящите бариерни или коалесцентни филтри, осигурявайки по-голяма защита за Вашето оборудване.

Може да Ви хареса …

Synteq™ DRY коалесцентна технология

Технология за коалесцентна филтърна среда, отстраняване на вода от дизелово гориво, защита на компонентите на оборудването, защита от корозия, ефективност на двигателя.

Synteq XP™ коалесцентна технология

Нашата коалесцентна технология от първо поколение, благодарение на водещата си в индустрията производителност, премахва значително повече вода от бариерните филтри и от повечето коалесцентни филтри на пазара.

Тестовете показват, че докато филтрите от бариерен тип работят добре след първоначалната инсталация, ефективността на отстраняване на водата се влошава с течение на времето и дори може да се доближи до нулева ефективност в края на живота на филтъра.

Коалесцентната технология Synteq XP поддържа много по-високо ниво на отстраняване на вода при най-тежки работни условия, което я прави отлично надграждане за защита на Вашите Common Rail горивни системи с високо налягане.

Решения за бариерен тип сепаратор на вода от гориво

Синтетична медия Synteq™

Горивният филтър воден сепаратор Donaldson Synteq използва както целулозен, така и синтетичен слой за постигане на ефективна производителност. Тази среда се използва от смукателната страна на горивната система за отстраняване на вредна вода и твърди замърсявания. Водата се отблъсква от средата и се оттича към дъното на филтъра или купата за събиране на вода. Твърдият замърсител също се улавя и задържа във филтърната среда.

Синтетичната среда Synteq е подобрение спрямо стандартната целулозна среда, тъй като предлага по-висока ефективност и увеличен капацитет за задържане на замърсители за по-дълъг живот на филтъра.

Целулозна среда

Тази медия за горивен филтър воден сепаратор е обработен целулозен основен материал. Третирането на целулозна среда с вещество на силиконова основа позволява ефективно отделяне на водата. Тази среда се използва от смукателната страна на горивната система за отстраняване на вредна вода и твърди замърсявания. Водата се отблъсква от средата и се оттича към дъното на филтъра или купата за събиране на вода, а твърдият замърсител се улавя във филтърната среда.

Вторична филтрация

Медия за отстраняване на частици при вторична филтрация

Вторичните горивни филтри са последната линия на защита, когато става въпрос за защита на силно чувствителните – и много скъпи – компоненти на днешните Common Rail горивни системи под високо налягане.

Монтирани между трансферната помпа и инжекторите, тези филтри трябва да улавят много фини нива на замърсяване с частици за да предотвратят повреда на високочувствителни компоненти като помпи и инжектори. Вторичните филтри работят при много по-високо налягане от първичните горивни филтри и улавят замърсители, които често не можете да видите с просто око.

Синтетична медия Synteq XP™

Нашата високопроизводителна медия Synteq XP е разработена специално за преодоляване на широкия набор от предизвикателства в днешните горива. Тази новаторска филтърна среда издига ефективността на филтриране на горивото на по-високо ниво, като осигурява подобрена защита на двигателя и компонентите на системата както следва:

  • По-високо ефективно улавяне на замърсители за оптимална защита на двигателя
  • Живот на филтъра до 3 пъти по-голям от този на традиционните филтърни среди

Втричните горивни филтри на Donaldson с медия от фини влакна Synteq XP предлагат най-доброто в класа си улавяне на замърсители. Тестовете са доказали, че доставят гориво, което е четири пъти по-чисто от най-добрите филтри на конкурентите. Вторичните горивни филтри на Donaldson с медия Synteq XP осигуряват:

  • Най-добро улавяне и задържане на увреждащи инжектора замърсители
  • Най-добра производителност в среда с тежки условия (филтри от по-нисък клас могат да „изпуснат“ замърсителите заради вибрациите на двигателя)
  • Най-добрата защита за днешните сложни HPCR инжектори

Медиите Synteq XP използват фини влакна със свързване на влакна без смоли, което позволява на филтрите да правят това, за което са предназначени – да премахват и задържат повече замърсители, увреждащи инжектора. Налични са разнообразни по размер и конфигурации филтърни опаковки за вторично филтриране на гориво.

Целулозна среда

Тази традиционна горивна филтърна среда най-често е плисиран целулозен основен материал. Тази среда е тествана за съвместимост с различни дизелови горива, включително биодизел и ULSD. По-големите частици се улавят на външната повърхност, докато по-фините частици се улавят по-дълбоко в медията.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Видео

Технически статии

Враг номер 1 на горивото е целият мокър

Системите Common-Rail с високо налягане (HPCR) са прецизни, но сложни части от двигателя, които изискват възможно най-чистото гориво за да функционират безпроблемно.

Какво правят първичните и вторичните филтри във Вашата горивна система?

Важно е да се разбере превантивната функция на филтрирането на гориво за да се гарантира, че скъпите инжектори и помпи няма да бъдат повредени от лошо филтриране.