Филтри за течности LifeTec™ за природни ресурси

Индустрия: Изворна вода

Проблем: Водата на производителя трябва да отговаря на определени изисквания и да бъде бутилирана при източника за да бъде класифицирана като „естествено чиста“ вода.

Решение: Включване на дълбоки и мембранни елементи LifeTec™ на Donaldson за предварителна, фина и стерилизационна филтрация в бърз, екстензивно дигитализиран и специфичен за клиента производствен процес.

Ситуация

В естественото течение на планински поток, течащите и падащи разстояния трябва да имат особено активиращ и витализиращ ефект върху биологичните сили на водата. Следвайки този модел, „Lebensgut Quelle” във Фулда/Германия е естествено обогатен с кислород по цялото си разстояние, преди да премине през новоразработените филтри за течности Donaldson LifeTec в завода за бутилиране.

За да бъде призната водата за изворна, тя трябва да е „естествено чиста“ и може да идва само от подземни водни ресурси, които отговарят на определени изисквания. Може и да е филтрирана, но за разлика от минералната вода трябва да се бутилира само при извора. Поради тази предпоставка през 2005 г. от фондация Fulda W-E-G, в близост до източника с дълбочина 270 m, използван от Lebensgut, беше създаден заводът за бутилиране с цел получаване на характерна алкална вода. Предпоставка за това е изграждането на патентована водна кула. В кулата изворната вода тече много плавно върху 41 каскадни гранитни плочи, поради което губи значителна част от газовете, съхранявани в нея, и се обогатява с кислород. Чрез следващите седем форми на потока той влиза в буферен резервоар. След това изворната вода се пълни в бутилки при ниско налягане от 2 бара, през системите за предварителна и последваща филтрация LifeTec.

Карл Сикау, директор на Lebensgut Quelle и разработчик на завода за бутилиране, описва как се получава водата: „Като протича през специалните форми на потока, водата се превръща обратно в естествената си форма. Има ниско съдържание на натрий, подходящо е за диета с ниско съдържание на сол и има приятно неутрален вкус. Убедени сме, че можем да получим много витализираща, здравословна вода, която има положителен ефект върху киселинно-алкалния баланс на организма.“

Фиг. 1: Ново производствено съоръжение с чисти помещения за Donaldson LifeTec филтри за течности в Германия.

Нарастващият брой клиенти, които купуват вода Lebensgut, очевидно също са убедени. Един особено убеден потребител на тази алкална вода, съдържаща кислород, е най-голямата органична пекарна в Германия – и вероятно в Европа – Herzberger във Фулда. Благодарение на високото съдържание на кислород хлябът става по-рохкав и обемист, има по-добър вкус и остава свеж за по-дълго време.

Решение

Новите дълбоки мембранни филтърни елементи на Donaldson LifeTec за предварителна, фина и стерилизационна филтрация, които се използват от Lebensgut Quelle се използват все по-често и от други европейски компании в индустрията за напитки през последните месеци. Те се различават значително от предишните дизайни на филтри, поради тяхната значително по-стабилна клетка от PP филтърен елемент, чиито ромбовидни секции не само оптимизират статиката, но и подобряват условията на потока.

Фигура 2: Карл Сикау, директор Lebensgutquelle (вляво), с инженера по продажбите на Donaldson Томас Каролус близо до линията за бутилиране.

С новото производство в чисти стаи (фиг. 1), което беше разработено миналата година в изследователския и производствени център на Donaldson в Германия за няколко милиона евро, е възможен бърз, широко дигитализиран и специфичен за клиента производствен процес, който позволява големи партиди и партиди от 1 брой.

Карл Сикау не зависи от 48-часова доставка, тъй като винаги има под ръка два комплекта течни филтри. Въпреки това много потребители вече са отбелязали важността на бързата обработка на поръчките, независимо от филтърната среда, желаната степен на задържане и връзките на различните типове корпуси на филтъра. Новото производство в чисти помещения с поток от единични части прави това възможно.

Резултати

В продължение на 9 години Lebensgut Quelle успешно работи с филтри за течности, произведени от Donaldson. Карл Сикау казва (фиг. 2): „Тъй като винаги сме били доволни от производителността на филтърните елементи, ние бяхме една от първите компании, които тестваха новия филтър LifeTec, тъй като той излезе от производствената линия с чисти стаи в Хаан, Германия . Много сме доволни от представянето му.“

Фиг.3 : 30″ предварителни филтри LifeTec (1,2 микрона) в отворения корпус на филтъра; в затворен корпус на филтъра с 30″ LifeTec следфилтри (0,2 микрона).

„Високата стабилност на филтърната клетка на 30-инчовите елементи е забележителна. Сега сме по-сигурни от всякога, че чрез поставяне на филтърните елементи в корпуса на множество филтъри (фиг. 3) и поради ежедневните цикли на стерилизация с гореща пара , не може да възникне повреда. Ефективността на филтриране и целостта на филтъра са толкова впечатляващи, че сменяме филтрите едва след повече от 100 цикъла на стерилизация. Това ни спестява време и пари.“

Защо Donaldson ?

Правилата за безопасност на производството на храни и напитки непрекъснато се развиват за да отговорят на търговските и потребителските изисквания. Организациите, които подлежат на регулаторни прегледи или одити, са под още по-голямо внимание, за да разберат и спазват най-новите сертификати и изисквания. Линията технологични филтри LifeTec на Donaldson използва материали, подходящи за директен и непряк контакт с храни съгласно Кодекса на Администрацията по храните и лекарствата на федералните разпоредби, дял 21 и Европейската общност 1935/2004.

Като признат водещ доставчик на филтриращи решения за стерилен въздух, газ, течности и пара, използвани в хранително-вкусовата промишленост, Donaldson се ангажира да помага на своите клиенти да защитят работата и репутацията си с обширно продуктово портфолио, усъвършенствана технология за филтриране и ненадминатa клиентска поддържа.

Важно уточнение
Много фактори извън контрола на Donaldson могат да повлияят на използването и ефективността на продуктите на Donaldson в определено приложение, включително условията, при които се използва продуктът. Тъй като тези фактори са уникално в рамките на знанието и контрола на потребителя, от съществено значение е потребителят да оцени продуктите, за да определи дали продуктът е подходящ за конкретната цел и подходящ за приложението на потребителя. Всички продукти, продуктови спецификации, наличност и данни подлежат на промяна без предизвестие и могат да варират според региона или държавата.

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?

Имате още въпроси как нашите продукти са от полза за Вашия бизнес?